Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam in een artikel in het tijdschrift Brain, Behaviour and Immunity, dat deze week online verscheen.
De onderzoekers maakten gebruik van de Leiden Index of Depression Sensitivity (LEIDS). Daarbij wordt mensen gevraagd zich in te leven in een droevige stemming. Vervolgens moeten ze een vragenlijst invullen waaruit blijkt in welke mate ze agressieve gedachten ontwikkelden, hopeloos en suicidaal waren, meer zichzelf voelden, perfectionistisch of risicomijdend gedrag wilden gaan vertonen en nadachten in hoeverre hun leven anders zou kunnen zijn.
Wie veel van dit soort gedachten ontwikkelt, staat negatiever in het leven en zal eerder in een depressie glijden, is het idee.
Nadat de veertig deelnemers deze vragenlijst hadden ingevuld, kregen ze een lading poeders mee, waarvan ze dagelijks een sachet moesten oplossen in lauw water en opdrinken. Bij twintig deelnemers bevatte het poeder verschillende soorten probiotica bacteriën, bij de andere twintig een placebo.
Dromen
Na de vier weken vulden alle deelnemers opnieuw de vragenlijst in. De placebogroep scoorde nauwelijks lager, bij de probioticumgroep was de gemiddelde score zo’n 25 procent lager. Vooral de neiging tot agressieve gedachten nam sterk af en ze waren minder geneigd te dromen van een ander leven.
Het mechanisme achter deze verandering hebben de onderzoekers niet bestudeerd, maar ze opperen een aantal verklaringen. In de darmen wordt de signaalstof serotonine gemaakt, die een prettig gevoel kan opwekken. De probioticabacteriën zouden hieraan kunnen bijdragen.
Darmwand
Het zou ook kunnen dat de probiotica de darmwand versterken, waardoor die minder doorlaatbaar is. Een doorlaatbare darmwand kan leiden tot ontstekingen elders in het lichaam, onder meer in de hersenen, met depressieve symptomen tot gevolg.
Een andere verklaring zou kunnen zijn dat enkele deelnemers last hadden van milde darmklachten, waardoor ze niet lekker in hun vel zaten, en dat die klachten verminderd werden door de probiotica.
Droevige stemming
Een beperking van de studie was dat de deelnemers niet daadwerkelijk in een droevige stemming werden gebracht. Of probiotica die droefheid ook daadwerkelijk kunnen voorkomen, of de neiging tot negatief denken verminderen, is dus niet bekend.
Wie veel groenten en fruit eet, stimuleert daarmee de gunstige bacteriën die al van nature in de darmen voorkomen. Of de studenten die aan de studie deelnamen zo gezond aten, is niet onderzocht.